OVER MARKEL-UP

Op 8 september 1966 is onder de gymnastiekvereniging een aparte afdeling gekomen, namelijk volleybal. De oprichters hiervan waren o.a. Dika Welmer, Dini Bomans (Tempelman), Jan ten Zende, Jan Tempelman, Janny Gerritsen-Schorfhaar en nog enkele anderen. Er is gestart met 37 leden en op 31-12-1966 waren er al 76 leden. De trainingen waren destijds in het 'ontspanningsgebouw'. De uit- en thuiswedstrijden moesten worden gespeeld in Nijverdal omdat het gebouw te laag was. 

 

Dhr. Koudijs was in die tijd trainer, de eerste wedstrijden werden vriendschappelijk gespeeld tegen Goor en Enter. Er waren op dat moment vier teams: 1 heren, 1 jongens, 1 dames en 1 meisjes. Er werd een ontwerp voor een shirt gemaakt in groen/geel, maar dat werd afgewezen, er staat echter nergens vermeld wat de kleuren wel waren. Volgens de herinnering van één van de oprichters waren de kleuren toen rood/wit.

 

In 1968 is er nog 1 dames- en 1 herenteam over.

 

Gelukkig stijgt het ledenaantal weer in 1969 naar 2 dames- en 1 herenteam. Van dit jaar weten we dat het herenteam een boete heeft gekregen van de Nevobo van 33 gulden wegens het regelmatig niet met voldoende spelers aanwezig zijn.

 

1974; Wordt zoals we het terug hebben kunnen vinden Gerben Kuipers trainer en in dit jaar wordt ook een derde damesteam opgericht.

 

1975; Er wordt een nieuwe sportzaal gebouwd aan het Beukenlaantje, mede hierom wordt er een minivolleybaltoernooi georganiseerd om weer jeugd binnen te krijgen. Daarnaast  wordt bij de Nevobo aangevraagd om de wedstrijden in Markelo te mogen spelen. Op dit moment zit 7 Hills Horses beheer bv in dit gebouw.

 

1985; Er wordt een meisjes- en jongensgroep opgericht tussen de acht en twaalf jaar maar helaas is dat na een aantal maanden weer terziele gegaan. Er wordt dan ook het eerste recreantenteam opgericht dat deelneemt aan de recreantencompetitie.

 

1986; Het stratenvolleybaltoernooi vindt plaats, hieraan doen maar liefst 96 teams mee.

 

1987-’88; Helaas het herenvolleybal stopt maar het jongensteam zal zijn eerste wedstrijd spelen, hierin zitten spelers als Bert en Jan Dijkink, Jan Kranenberg, Jan Gerssen, Henk Veltkamp, Robert van den Berg, Toon Verbeek en waarschijnlijk nog een paar anderen waar we de naam van zijn vergeten. Dit was onder leiding van Gerben Kuipers. De wedstrijd tegen Kuipers Holland Goor, een zeer professionele vereninging, was erg spannend en in de herinnering nog steeds levend omdat Goor op dat moment werd ingemaakt.

 

1988; Intrede in de nieuwe sporthal de Haverkamp, waar we tot op heden nog steeds spelen. Op dat moment wordt de naam van de vereniging Markel-Up en de kleur van de kleding korenblauw/wit.

 

1989; Wordt Dames 1 kampioen en ze gaan naar de tweede klasse en er wordt gesproken over een afsplitsing met de gymnastiek. Op een jaarvergadering van 27 februari in dit jaar wordt de splitsing aangevraagd en dit is rond op 5 maart 1990.